فیزیوتراپی
فیزیوتراپی شیوهای از درمان بیماریها و اختلالات عصبی، ماهیچه ای یا اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. در این روشها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده میشود. در واقع فیزیوتراپی حیطهای از پزشکی است که هدف آن پیشگیری از بیماریها، درمان، توانبخشی و بالا بردن سطح سلامت میباشد.
فیزیوتراپیست به تنظيم ستون فقرات و ساير مفاصل بدن جهت اصلاح ناهنجاري هاي غير طبيعي، معاينه بيمار براي تشخيص ماهيت و ميزان اختلال، به كارگيري اقدامات تكميلي مانند ورزش، استراحت، آب درماني، نور درمانی و گرما درماني می پردازد. او مفاصل، استخوانها و بافت های نرم را به گونه ای ماساژ می دهد که به کنترل درد و جلوگیری از جراحات و صدمات دوباره آنها کمک می کند.
درمان در فیزیوتراپی به طور کلی به سه گروه اصلی تقسیم میشود:
- تمرین درمانی: فیزیوتراپیست به وسیله تجویز، انجام و آموزش ورزشهای درمانی خاص، ماساژ و ورزش در آب اقدام به درمان بیمار یا افزایش سطح سلامت میکند.
- الکتروتراپی: درمان به وسیله دستگاه های ویژه انجام میشود. این دستگاهها معمولاً امواج خاصی را (امواج مایکرو ویو؛ امواج کوتاه رادیویی؛ امواج مافوق صوت؛ امواج الکتریکی) تولید کرده و تغییر می دهند.
- مهارت های درمان با دست
فیزیوتراپی فقط محدود به بهبود سیستم حرکتی بدن نمی باشد، بلکه در بهبود سیستم های تنفسی، عصبی، انواع عوارض بیماری های سرطان، کلیوی، قلبی و … بسیار موثر می باشد.
آیا فیزیوتراپی واقعا در درمان موثر است؟
ما معتقدیم فیزیوتراپی شیوهای ، با میزان ریسک پایین و فوائد بسیار است که میتوان با استفاده از آن بسیاری از بیماریهای مختلف را تشخیص داد و درمان کرد. فیزیوتراپی به تمامی افراد در سنین مختلف که به دلیل مشکلات پزشکی، بیماریها یا مجروحیتها، توانایی عادی خود در حرکت کردن را از دست میدهند کمک میکند و موجب میشود که بیمار به سطح سابق توانایی جسمی خود بازگردد.
پزشکان اغلب در بروز اولین نشانه یک مشکل به بیمار توصیه میکنند فیزیوتراپی انجام داده و محتاط ترین و متعادلترین گزینه بهترین است.
10 فایده مهم فیزیوتراپی برای بدن عنوان شده است:
1 – کاهش یا از بین بردن درد : درمانهایی از قبیل تحریک الکتریکی یا فراصوتی به تسکین درد کمک میکنند و توان ماهیچهها و عملکرد مفاصل را برای کاهش درد کمر بهبود میبخشند. چنین درمانهایی همچنین از بازگشت مجدد درد جلوگیری میکنند.
2- پیشگیری از برخی جراحیها : در صورتی که فیزیوتراپی به از بین بردن درد یا درمان جراحت کمک کند نیازی به عمل جراحی نیست و در صورتی که انجام عمل جراحی لازم باشد از فیزیوتراپی پیش از عمل بهره بردهاید. همچنین این روش موجب میشود بیمار پس از عمل جراحی سریعتر بهبود یابد زیرا بیمار نسبت به قبل از توان بدنی بیشتری برخوردار میشود.
3- بهبود توان حرکتی: اگر در ایستادن، حرکت کردن و راه رفتن دچار مشکل هستید، فیزیوتراپی کمککننده خواهد بود. همچنین انجام حرکات کششی و قدرتی توانایی جسمی برای حرکت کردن را تقویت میکند
4 – بهبود شرایط جسمی پس از سکته مغزی : افراد به طور معمول پس از سکته مغزی بخشی از عملکرد و قدرت جسمی خود را از دست میدهند. فیزیوتراپی باعث میشود قسمتهای ضعیفشده بدن قوی و محکمتر شوند.
5- پیشگیری از آسیبهای ورزشی یا بهبود سریعتر آنها: فیزیوتراپها میدانند چگونه ورزشهای مختلف میتوانند فرد را در معرض انواع خاصی از آسیبدیدگیها قرار دهند و به همین دلیل انجام تمرینات و حرکات متناسب با شرایط فرد را به او توصیه میکنند.
6 – حفظ تعادل بدن و کاهش احتمال زمینخوردن: زمانی که فرد فیزیوتراپی را شروع میکند از نظر خطر احتمالی افتادن و شکستگی ناشی از آن، معاینه میشود و در صورتی که خطر افتادن برای فرد بالا باشد پزشک حرکتهای ورزشی را به وی توصیه میکند که شرایطی مشابه با زندگی واقعی را برای او شبیهسازی کند و خطر حرکات شدید بیمار را تهدید نکند.
7- کنترل دیابت و بیماریهای عروقی: به عنوان بخشی از طرح کنترل دیابت، ورزش و تمرینات فیزیوتراپی میتواند به طور موثری به تنظیم قندخون کمک کند.
8 – کنترل مشکلات مرتبط با پیری : با بالا رفتن سن، احتمال ابتلای فرد به پوکی استخوان و آرتریت افزایش مییابد. فیزیوتراپی کمک میکند تا افراد در این گروه سنی تحرک بیشتری داشته باشند و تا مدتی بیشتر از این عارضهها در امان بمانند.
9- کنترل بیماریهای قلبی و ریوی: در حالی که بیشتر بیماران پس از حمله قلبی دوره توانبخشی را به اتمام میرسانند ممکن است فیزیوتراپی به بازگشت عملکرد جسمی بدن کمک کند.
10 – کمک به کودکان در کنترل بیماریها، آسیبدیدگیها یا مشکلات حرکتی: فیزیوتراپی میتواند برای کودکان در بهبود مهارتهای حرکتی و درمان مشکلات عصب شناختی موثر باشد.
11- فیزیوتراپی در سلامت زنان: می دانیم که بارداری همراه با تغییر وضعیت قسمت های مختلف بدن نسبت به هم است و این در بعضی از خانم ها مشکلاتی را همراه خود دارد. فیزیوتراپیست می تواند آموزش های لازم بارداری و زایمان و پس از آن را به خانم های باردار بدهد. ورزش های مناسب و ایمن را با توجه به شرایط فرد تعیین کند و مشکلات اسکلتی عضلانی را که گاها به دنبال بارداری ایجاد می شود را شناسایی و درمان کند.
در موارد بی اختیاری هم که ممکن است آقایان مسن را هم درگیر کند، فیزیوتراپیست با تقویت عضلات کف لگن به بهبود کنترل فرد کمک می کند.
12- فیزیوتراپی در سوختگی: سوختگی ها درجات مختلفی دارند ودر بخش های متفاوتی از بدن می توانند رخ دهند. بیماران با توجه به وسعت و پیچیدگی سوختگی، به میزان متفاوتی از درمان و فیزیوتراپی نیاز دارند.
13- بیماری های روماتیسمی و پوستی: بیماری های روماتیسمی انواع بسیاری دارند که شایع ترین آنها آرتریت روماتویید، است.فیزیوتراپیست با در نظر گرفتن شرایط بیمار از درمان های الکتریکی و حرارتی، درمان های دستی و تمرینات مناسب به منظور کاهش درد، کاهش التهاب و سفتی، بهبود قدرت عضلانی و سایر مشکلات همراه بیماری استفاده می کند.در بیماری های پوستی مثل پسوریازیس، فیزیوتراپیست با استفاده از الکتروتراپی، مثلا استفاده از پرتو فرابنفش، به حفظ سلامت پوست بیمار کمک می کند.